Geslacht Phyllostachys

Inleiding...


  

Phyllostachys angusta
mooie, winterharde, groene phyllostachyssoort, met welig overhangende, loofrijke toppen. een plant die in noord-europa nog niet veel uitgeplant is omdat mensen nog te vaak en te veel voor de bekende soorten kiezen. jammer, omdat haar schoonheid nog door zo weinigen gedeeld wordt. een weinig woekerende soort.

Phyllostachys arcana
de arcana heeft rechtopgaande stengels met een ietwat gele sulcus (platte kant). debladeren worden 10 tot 15 cm. lang en 2 cm breed. de rhizomen vormen weinig uitlopers. een nog betrekkelijk onbekende bamboe.

Phyllostachys arcana ‘luteosulcata’

Phyllostachys aurea
werd al voor 1870 in europa uit japan en china geïmporteerd. de plant heeft mooie sterke stengels en heeft vrij kleine lichtgroene bladeren. hij wordt maximaal 5 meter hoog, maakt pas na 4 jaar uitlopers en heeft voor het laatst in 1935 gebloeid. groeit op bijna elke grond, geschikt voor zon en half-schaduw als solitair en als kuipplant.



Phyllostachys aurea (courtesy ‘’jungle giants’’)

Phyllostachys aurea ‘albovariegata’
een lid van de aurea-familie met een zeer decoratief zilverwit blad. deze bonte aurea is qua winterhardheid een zwakkere loot in de familie, maar de hoge sierwaarde maakt de plant een onontbeerlijk bezit voor verzamelaars.

Phyllostachys aurea ‘flavescens inversa’
het kleurenschema van de stam is tegengesteld aan dat van de phyllostachys aurea ‘koi’, dus: een gele groef op een groene stam.

Phyllostachys aurea ‘holochrysa
de stengels van deze aurea-variant zijn het eerste jaar groen en kleuren het volgende jaar naar okergeel, terwijl sommige bladeren geel-witte strepen vertonen.

Phyllostachys aurea ‘koi’
een aurea-variant die gele stammen heeft met een groene groef.

Phyllostachys aureosulcata
de phyllostachys aureosulcata behoort tot de meest winterharde phyllostachyssoorten die er bestaan. het blad is klein en olijfgroen. de stengel, die overheersend donkergroen is, onderscheidt zich door en gele streep die zich in de lengterichting van ieder stengelstuk aftekent. een extra bijzonderheid van de aureosulcata is dat enkele stengels zigzaggen om daarna weer kaarsrecht omhoog te komen.

phyllostachys aureosulcata (courtesy ‘’jungle giants’’)

phyllostachys aureosulcata f. ‘alata’
een aureosulcata met geheel groene stengels, wordt iets hoger dan de andere vormen.

Phyllostachys aureosulcata ‘aureocaulis’
nog zeer, zeer zeldzaam, dezelfde uitmuntende eigenschappen die de soort kenmerken. signalement: diep okergeel met een sulcus die roodachtig kleurt.

Phyllostachys aureosulcata ‘harbin’

Phyllostachys aureosulcata ‘spectabilis’
de bamboesoort die het volgens ingewijden helemaal gaat maken. deze plant paart een uiterste winterhardheid aan een verblindende schoonheid. een okergele stam met donkergroene groeven om en om, donkergroen klein blad en verrassende zigzag die de aureosulcata-familie zo bijzonder maakt.

Phyllostachys bambusoides ‘castillonis’
deze bamboe heeft goudgele stengels met een groene sulcus en soms dunne groene strepen. wordt vaak als de mooiste phyllostachys beschouwd. de winterhardheid gaat helaas niet verder dan -16 graden celsius.

Phyllostachys bambusoides ‘castillonis inversa’
zoals de naam reeds zegt, is deze bamboe het omgekeerde van de ‘castillonis’, in die zin dat de stengel groen is met een gele sulcus. hij is net zo decoratief als de ‘castillonis’. een combinatie van beiden in dezelfde tuin is zeer fraai.

Phyllostachys bambusoides ‘holochrysa’

Phyllostachys bambusoides ‘houzeau’
als de soort, maar dan met een gele sulcus (=platte kant).

Phyllostachys bambusoides ‘subvariegata’

Phyllostachys bambusoides ‘tanakae’

Phyllostachys bambusoides ‘violascens’
violascens betekent paars verkleurend. een op het oog groene bamboe, met in aanvang fijn-gele en oranje strepen, verticaal over de gehele lengte van de stam, die later vooral onder invloed van schaduw naar lichtpurper tot violet verkleuren. de violascens is een sterke groeier en van de phyllostachyssoorten wellicht de bamboe die in noord-europa de dikste stammen vormt. een juweel van een plant die bij ons 4 tot 5 meter hoog wordt.

Phyllostachys bissetii
zonder twijfel één van de sterkste phyllostachyssoorten die verkrijgbaar is. zeer krachtig groeiend. de bissetii is een vrij zeldzame bamboe die in 1941 uit china de vs werd binnengehaald en langs deze weg europa bereikte. de plant heeft een fijn en sierlijk donkergroen blad en is de eerste bamboe die in het voorjaar scheuten geeft, terwijl de tweede groeiperiode tot midden november duren kan. komt de winter door met een minimum aan bladschade. de bissetii kan een maximale hoogte bereiken van 4 meter.

Phyllostachys decora
de latijnse naam is vertaald uit het chinees, waarin deze uiterste decoratieve en uitbundig groeiende bamboe “mei chu” (mooie bamboe) gedoopt is. een phyllostachyssoort die beslist solitair geplant zou moeten worden. de wat gelige stam vertoont oranje-kleurige vlekken, die geprononceerder uitkomen naarmate de plant meer in de zon staat. goed tot zeer goed winterhard.

Phyllostachys dulcis

Phyllostachys flexuosa
in 1864 in frankrijk ingevoerd. heeft een groeihoogte van maximaal 4,5 meter en is geschikt als solitaire- en als kuipplant. de stengels zijn meestal zeer recht, soms zigzaggend en opvallend lichtgroen tot zachtgeel-bruin gevlekt.in het hollands landschap is de flexuosa heldergroen. bladschade treedt op aan het einde van een harde gure winter.



Phyllostachys glauca
blauwgroene, jonge stengels zijn bijna geheel bedekt met een poederachtig waasje. de jonge scheuten zijn eetbaar. een goede soort om een heg van te maken, omdat hij niet windgevoelig is. oorspronkelijk afkomstig uit china. goed winterhard.

Phyllostachys humilis
eén van de kleinste phyllostachyssoorten, maar wel één van de fraaiste. wordt niet hoger dan 3,5 meter. de scheuten kleuren bijna zwart bij het uitlopen en worden op den duur groen. leent zich bij uitstek voor het aanleggen van hagen. wordt in japan veel aangewend voor het vervaardigen van bonsaïs.

Phyllostachys iridescens

Phyllostachys meyeri
land van herkomst is china (chekiang). lijkt op phyllostachys aurea, maar zonder verkorte internoden. is winterhard en kan zo’n 6 m. hoog worden. weinig woekerend.

Phyllostachys nidularia
een phyllostachyssoort die “maar” 14 graden onder nul kan hebben. advies is de plant wat beschut neer te zetten. voor de moeite krijgt u er een bossige, zeer decoratieve en donkergroene bamboe terug. de scheuten zijn voor fijnproevers, op de juiste wijze bereid, een delicatesse.

Phyllostachys nigra ‘boryana’
uit china afkomstig en een waardige representant van de nigra-familie. de stengels komen kaarsrecht omhoog, zijn het eerste jaar lichtgroen en krijgen aan ‘t eind van het jaar vooral aan de zonkant bruine vlekken, te vergelijken met die op een panterhuid. in nederland bereikt een volwassen nigra ‘boryana’ na ca 4 jaar een hoogte van 4,5 meter. de bamboe is goed winterhard.


Phyllostachys nigra (courtesy ‘’jungle giants’’)

Phyllostachys nigra ‘henonis’
het was dr. henon, arts, botanist en plantenliefhebber die tijdens de regeerperiode van napoleon i het westen van het bestaan van deze mooie japanse bamboesoort op de hoogte bracht. behorend tot de nigra-familie heeft de henonis als bijzonderheid een volkomen groene stam. hij bereikt minstens dezelfde hoogte als de andere nigra’s, gaat eveneens recht omhoog, maar vormt een dichtere bladerkroon. van alle nigra-soorten heeft de henonis na de winter de minste bladschade. de éénjarige stammen zijn herkenbaar aan een bijna wit getekende ring ter hoogte van de tussenschotten, veroorzaakt door poeder op de stam. de scheuten zijn goed eetbaar.

Phyllostachys nigra ‘megurochiku’
eigenlijk een vorm van de phyllostachys nigra ‘henonis’, maar purper gepuncteerd, vooral op de sulcus.

Phyllostachys nigra ‘punctata’
deze sterk opgaande bamboe is afkomstig uit china, japan en india en komt sinds 1827 ook in europa voor en wordt beschouwd als één der meest decoratieve bamboes. de stengels zijn het eerste jaar groen en worden zwarter naarmate ze ouder worden. in japan wordt de nigra beschouwd als de nobelste onder de bestaande bamboes. De plant komt het best tot zijn recht op een zonnige, beschutte plaats.

Phyllostachys nuda
de naam verraadt een uiterste winterhardheid. een recht omhoog groeiende phyllostachyssoort met een open bladerkroon die wind en koude trots weerstaat. de plant heeft donkergroene stammen die bij het ouder worden grijs-groen kleuren. bij het vallen van het schutblad heeft de groene stam bij de tussenschotten een brede witte poederrand.

Phyllostachys nuda ‘localis’
dezelfde eigenschappen als de gewone nuda, echter met een gele sulcus (platte kant).

Phyllostachys pubescens

Phyllostachys praecox
een vroeg uitlopende soort. over de winterhardheid is nauwelijks iets bekend. hoogte: tot 8 m.

Phyllostachys propinqua
een bamboe met sterke, opgaande en iets overhangende stengels met vrij grote bladeren. eén van de meest winterharde soorten. weinig woekerend. hoogte : 5 tot 8 m, tevens de hoogste bamboe in peking.

Phyllostachys rubromarginata
een bij uitstek winterharde bamboe, die een forse hoogte kan bereiken (5 à 8 meter). hij is goed bestand tegen droge wind.

Phyllostachys viridi-glaucescens
een zeer rechtopgaande, goed winterharde bamboe die bij ons maximaal 4 tot 5 meter hoog wordt, maar bijvoorbeeld onder de mediterrane zon in de meeste gunstige omstandigheden een hoogte bereikt van 10 tot 12 meter. waarschijnlijk de meest voorkomende bamboe in europa. een vrij sterke groeier. stengels die een maximale diameter van 5 cm kunnen bereiken. het eerste jaar zijn ze groen, bij de knopen zelfs groen-zwart en onder invloed van de zon soms violet gevlekt.

Phyllostachys viridis ‘mitis’
bleke, groene stengels. in het eerste jaar zijn de internoden omgeven door een ringetje van wit poeder. dicht, groen bladerdek. de scheuten verschijnen eind mei.

Phyllostachys viridis ‘sulphurea’ (robert younge)
zeer lichtgroene stengels met dunne donkergroene strepen. naarmate de stengel ouder wordt kleurt hij geel, terwijl de groene strepen blijven. is niet windgevoelig, en houdt van een plaats in de zon of halfschaduw.

Phyllostachys vivax
eén van de sterkste, goed winterharde hoge bamboesoorten met aansprekende dikke stammen. grote wat hangende bladeren. kan verrassend hoog worden!

zó klein kweken wij een van de grootste en mooiste bamboe’s van nederland!

Phyllostachys vivax ‘aureocaulis’
een zeer tot verbeelding sprekende winterharde vivax-soort met dikke, okergele stammen met wisselend groene strepen, soms muteert een halm geheel of gedeeltelijk naar ‘huanwenzhu’.
goed winterhard . kan 6 à 7 meter hoog worden.

Phyllostachys vivax ‘huanwenzhu’

Verkoop

Bamboe Informatiecentrum Nederland Dorpsweg 125
1697 KJ Schellinkhout
0229-501309
info@bamboe-ic.nl


Openingstijden

Woensdag t/m zaterdag van:
10.00 - 17.00 uur

Voor andere tijden dan hierboven vermeld op afspraak.